
Het principe van spreiding was reeds op 3 maart 2025 door EU-commissie voorzitster Ursula von der Leyen voorgesteld in het kader van haar reconversie plan ten gunste van de Europese auto-industrie. Die versoepeling onder de naam “quick fix” moet begrepen worden als een spreiding van de huidige maximale uitstootgrenzen over de jaren 2025 tot en met 2027. Dit geeft constructeurs de kans om overschrijdingen in 2025 te compenseren met extra inspanningen in 2026 en 2027.
Volgens de huidige regels mochten autoconstructeurs of een pool van constructeurs vanaf 2025 de grens van gemiddeld 93,6 gram per kilometer over hun vloot niet overschrijden op straffe van enorme boetes. De boeteregeling bedroeg 90,00 euro per gram overschrijding per nieuw verkocht voertuig. Berekeningen van de Europese koepelorganisatie ACEA toonden aan dat de boetes enkel voor het jaar 2025 konden oplopen tot 16 miljard voor de sector. Slechts enkele merken zouden hieraan zijn ontsnapt. De huidige regel was ook niet aangepast aan de onvoorziene actuele lage vraag naar elektrische voertuigen binnen de particuliere markt. Er was dus nood aan een pragmatische aanpak.
Reeds op 30 januari 2025 vond in Brussel een Europese “Autoconferentie” plaats waar de alarmbellen duidelijk op de voorgrond traden. De nieuwe goedgekeurde “gespreide” regeling is een concreet gevolg van de strategische dialoog tussen de EU-commissie en de Europese auto-industrie die al een tijd aan de gang is met als belangrijkste actoren de CEO’s van BMW,
Mercedes en Volkswagen samen met Bosch, ZF, Stellantis en Renault.
In het kader van de CO2-neutraliteit die geldt vanaf 2035 voor nieuw voertuigen werd door EU-commissaris voor Transport Apostolos Tzitzikostas herhaald dat het onderzoek nog volop bezig om met een beperkte inzet van alternatieve technologieën dezelfde CO2-einddoelen te bereiken. Het is de bedoeling om dit onderzoek tegen einde dit jaar af te ronden.