Gepubliceerd op 24 april 2025 om 15h45
Door Maxime Pasture

Herbekijk ons webinar: tips en tools voor uw (e-)car policy

Fiscale veranderingen, elektrificatie, integratie van het mobiliteitsbudget: het opstellen van een (e-)car policy kan steeds complexer lijken. En vooral is improviseren uit den boze. Niet verwonderlijk dat ons webinar van 24 april 2025 meer dan 700 deelnemers telde!

© Webfleet

LModern vlootbeheer is uiterst complex. En waarom is dat zo? Omdat er veel gegevens te verwerken zijn. Volgens onze peilingen tijdens ons jongste webinar van het land, hebben de grootste bekommernissen in het noorden van het land betrekking op:

  1. De wijzigingen van de fiscaliteit (21%).
  2. Administratieve beslommeringen (19%).
  3. De stijging van de prijzen (17%).

In het zuiden van het land zijn het dan weer deze aspecten die kopzorgen opleveren:

  1. De laadinfrastructuur (26%).
  2. De wijzigingen van de fiscaliteit (19%).
  3. De elektrificatie van de vloot (18%).

Via onze webinars zijn we er het hele jaar door om u te helpen, zoals u hieronder kunt vaststellen met een kort verslag van onze sessie op 24 april (die u hier nog eens volledig en gratis kunt bekijken).

Alle situaties voorzien

Hoe stel je een doeltreffende (e-)car policy op? Een gedetailleerd antwoord op die vraag werd gegeven door Brigitte Goossens, professor vlootbeheer en leasingexpert bij D’Ieteren. Wat moeten we ervan onthouden? Dat de keuze voor TCO (Total Cost of Ownership) 1, 2 of 3, afhangt van het fiscale profiel van uw bedrijf. Maar ook dat de car policy de filosofie van het bedrijf moet weerspiegelen. Om conflicten met bestuurders te voorkomen, moet er zoveel mogelijk informatie in de (e-)car policy worden opgenomen. Dit omvat alles wat te maken heeft met de installatie van thuislaadpunten en de terugbetaling van elektriciteit. Alle procedures en de rechten en plichten van de werknemer moeten worden opgenomen in de car policy. Denk zelfs aan de minder gebruikelijke situaties: wat gebeurt er als de bestuurder langdurig ziek is? Brigitte Goossens voegt hieraan toe: “Alles zwart op wit opschrijven in de car policy is prima. Maar het belangrijkste is hoe het in de dagelijkse praktijk wordt toegepast.”

Volgens Alexandre Russica, Managing Director bij IOwnfleet, zouden wagenparkbeheerders idealiter de TCO 3 voor elektrische auto’s moeten gebruiken. Die houdt immers rekening met de belastingbesparingen die 100% aftrekbare EV’s bieden. Hij heeft antwoorden gegeven op alle vragen die vaak worden gesteld door zowel bestuurders als wagenparkbeheerders. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als het bedrijf op eigen kosten een oplaadpunt bij de werknemer thuis installeert en de werknemer ontslag neemt? Het antwoord is duidelijk: de car policy moet een clausule bevatten waarmee de werknemer het oplaadpunt kan terugkopen. Er zijn echter andere manieren om het oplaadpunt thuis te financieren: de bestuurder kan het bijvoorbeeld ook persoonlijk financieren via een cafetariaplan. En wat gebeurt er als hij verhuist? Alle antwoorden werden gegeven in ons webinar (te herbekijken door hier te klikken).

Eén enkel beheersplatform

Alain Duez, Managing Director bij Headlight, vermeldde dan weer het belang van het gebruik van moderne tools voor vlootbeheer: “Het gebruik van oude tools zoals Excel-spreadsheets of uitsluitend werken via e-mail kan alleen maar leiden tot chaos. Met alle gegevens die bij modern vlootbeheer komen kijken, zou idealiter alles moeten worden gecentraliseerd op één enkel platform. Op die manier kun je, in plaats van al je tijd te besteden aan beheer, analyses uitvoeren en een strategie implementeren om de TCO van je wagenpark te verlagen.”

Samen met de partners van het webinar, Alphabet, CIACfleet en TotalEnergies, kwamen nog andere aspecten aan bod, waaronder:

  • De extra kosten, bijna 250 euro per jaar per bestuurder, voor het gebruik van laadpas ‘X’ bij een laadstation van leverancier ‘Y’. Door bijvoorbeeld een TotalEnergies-kaart te gebruiken en te laden in het TotalEnergies-netwerk vermijd je deze extra kosten.
  • Het laadbeleid en vooral het rotatiebeleid op kantoor of in de stad. In sommige agglomeraties kunnen boetes worden opgelegd als je te lang parkeert tijdens het opladen.
  • En nog heel wat meer. Ontdek het hier!

Heeft u dit webinar gemist? Bekijk het door u in te schrijven op ons onlineplatform door hier te klikken.

Maxime Pasture

Maxime Pasture, redacteur van dit artikel

Maxime is journalist van opleiding en heeft een gezonde interesse in alles wat met auto’s te maken heeft. Hij behandelt uiteenlopende onderwerpen die van ver of van dichtbij met mobiliteit te maken hebben, en nog veel meer.
Dit artikel gaat over: Vlootbeheer , Best Practices

Gelijkaardige artikels