Gepubliceerd op 6 mei 2025 om 08h45
Door Damien Malvetti

Aantal bedrijfswagens daalt voor het eerst sinds jaren

Het aantal nieuwe bedrijfswagens op onze wegen neemt al jarenlang voortdurend toe. In het tweede kwartaal van 2024 is dit aantal echter voor het eerst gedaald, een daling die zich volgens cijfers van de RSZ in het derde kwartaal heeft doorgezet. Uitzonderingen op de regel of tekenen van een verandering in de sector?

© ||

Het succes van de bedrijfswagen in ons land staat buiten kijf. Al vele jaren neemt het aantal bedrijfswagens alleen maar toe, ondanks de opeenvolgende en steeds strengere fiscale maatregelen en de signalen van verschillende instanties die dit fiscale stelsel nog steeds als te voordelig beschouwen.

Maar de cijfers voor het tweede en derde kwartaal van 2024 wijzen erop dat de situatie zou kunnen evolueren. Volgens de statistieken van de RSZ, die onder meer de CO2-solidariteitsbijdrage op bedrijfsvoertuigen int, is hun aantal medio 2024 gedaald.

In ruil voor en mobiliteitsbudget?

“Historisch gezien komen er elk kwartaal ongeveer 6.000 bedrijfswagens bij op onze wegen”, analyseert Thierry Devresse (My Mobility Budget Butler). ”Maar deze keer blijkt er een daling te zijn.”.

Tussen het eerste en het tweede kwartaal van 2024 zien we dus een daling met 3.176 voertuigen volgens de cijfers van de RSZ. Deze daling wordt – zij het in mindere mate – bevestigd in het derde kwartaal met -520 voertuigen.

Uiteraard moeten we de statistieken van de volgende kwartalen afwachten om te zien of deze trend bevestigd wordt of niet, maar dit zou wel eens een van de eerste gevolgen van het mobiliteitsbudget kunnen zijn.

“Volgens mijn waarnemingen speelt het mobiliteitsbudget een sleutelrol, want het draagt bij tot een daling van ongeveer 1.500 voertuigen per kwartaal”, vervolgt Thierry Devresse.

Het mobiliteitsbudget wordt in steeds meer bedrijven ingevoerd en trekt steeds meer werknemers aan die de mobiliteit van hun werknemers willen vergroenen. De beslissing van de Arizona-regering om bedrijven te verplichten hun werknemers een mobiliteitsbudget aan te bieden, zou die groei vanaf begin volgend jaar nog kunnen versterken. Als we deze cijfers echter in verband brengen met die van Febiac, zal de impact op het aantal voertuigen op onze wegen waarschijnlijk beperkt blijven, aangezien de particuliere markt de afgelopen maanden weer is aangetrokken en zelfs die van bedrijfsvoertuigen heeft overtroffen.

Het is namelijk mogelijk dat werknemers die kiezen voor een mobiliteitsbudget zonder auto, vervolgens als particulier een – nieuwe of tweedehandse – auto aanschaffen.
Wordt vervolgd…

 

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: News

Gelijkaardige artikels

Link2fleet op YouTube

dbl square ze experience