Gepubliceerd op 15 juli 2025 om 12h03
Door Damien Malvetti

Eén miljoen laadpunten in Europa, hoe zit het in België?

Europa telt deze zomer officieel meer dan één miljoen publieke laadpunten. Een belangrijke mijlpaal voor e-mobiliteit, maar vooral ook een teken dat reizen met een elektrische auto nog nooit zo eenvoudig was. Wat vroeger nog een zoektocht was naar een laadpaal, is vandaag uitgegroeid tot een netwerk dat Europees reizen met een EV eenvoudig en snel maakt. Ook in België zien we dezelfde versnelling: het laadnetwerk is er niet alleen groter geworden, maar ook gebruiksvriendelijker en sneller dan ooit tevoren. Tegelijkertijd gaat de kwaliteit en dienstverlening er op vooruit, mede dankzij het  Europees regelgevend kader. Voor EV Belgium, de sectorfederatie van elektromobiliteit, is dit dan ook het gepaste moment om vooruit te blikken op een elektrische zomer vol reis-plezier.

Op basis van gegevens van Eco-Movement en de laatste cijfers van EAFO (European Alternative Fuels Observatory) vandaag, deelt EV Belgium de laatste cijfers m.b.t. laadpalen, maar ook een duidelijke boodschap: laden in Europa doe je eenvoudig en overal. Vakanties met de elektrische auto zijn meer dan ooit haalbaar en eenvoudig.  Dankzij de meer dan 1 miljoen publieke laadpunten, kan elke EV-rijder deze zomer genieten van een zorgeloze vakantie met de elektrische auto. Snelladen aan een van de meer dan 100.000 (ultra-)snelladers kan dan in minder dan 20 minuten. Daarmee zal de EV-rijder zijn pauzes sterk kunnen inkorten in vergelijking met het verleden.

Voor Philippe Vangeel, directeur van EV Belgium is het eenvoudig samen te vatten: “EV-rijders moeten voortaan snel plassen, willen ze nog tijd hebben om koffie te bestellen.”

Wat België betreft, stelt de federatie dezelfde analyse vast als voor Europa. Het aantal publieke laadpunten blijft sterk groeien met in totaal net geen 100.000 bruikbare laadpunten. Meer dan 90.000 daarvan zijn gewone laders en ongeveer 7.000 ervan zijn snelladers. Ook in Wallonië, dat het lang minder goed deed, stelt de sectorfederatie een verdubbeling vast in het aantal snelladers in één jaar. Daarmee staat België nog steeds aan de top van Europese landen op vlak van infrastructuur. De sector – met de leden van EV Belgium op kop – heeft zijn huiswerk dus zeker gemaakt. Er werd fors geïnvesteerd in een performant, slim en betrouwbaar laadnetwerk dat vandaag in heel België beschikbaar is. De puzzelstukken liggen klaar, maar het tempo van de voertuigenmarkt moet nu mee. Alleen als meer mensen kiezen voor een duurzamere mobiliteit, komen de voordelen van die infrastructuur écht tot hun recht.

Volgens de sectorfederatie zal België maar liefst 2 miljoen elektrische wagens tellen in 2030. De huidige en toekomstige EV-rijders zullen tegen dan gebruik kunnen maken van een sterk uitgebouwd netwerk aan performante en snelle laadpunten, in België en Europa. Zo zal elke Europeaan eenvoudig kunnen laden wanneer zij beslissen om op reis te gaan met de auto.

Kwalitatieve dienstverlening

Toch zijn dit meer dan cijfers. Sinds meer dan een jaar is AFIR, de Europese regelgeving voor laadinfrastructuur, van kracht. Die legt verplichtingen op die de gebruikservaring van de EV-rijder centraal stelt: transparante prijzen, betalen met bankkaart en volledige interoperabiliteit. Dankzij deze normen is de laad-ervaring vandaag overzichtelijker, betrouwbaarder en sneller. EV-rijders die op reis gaan met de EV, zullen deze zomer met een geruster hart de weg op kunnen. Ondanks deze ontwikkelingen, blijft het voor de sectorfederatie echter van belang om bij de keuze van laadpaal zich steeds goed te informeren.

De technologie evolueert mee: ultrasnelle laders worden stilaan de norm, en nieuwe voertuigen kunnen aan indrukwekkende snelheid bijladen, zonder dat de batterij nog te lijden heeft onder het hoge vermogen. Als mensen vandaag nog twijfelen om de overstap te maken, wil de sectorfederatie geruststellen: je elektrische auto opladen is vandaag bijna zo snel en gemakkelijk bij een pauze onderweg als vroeger.

De laadsessie van de toekomst? Kort, eenvoudig en volledig op maat van de bestuurder.

Nog steeds aan het twijfelen?

Twijfelt u nog om de overstap te maken naar elektrisch rijden, vooral omdat u opziet tegen lange ritten naar uw vakantiebestemming? link2fleet waagt zich in september aan de uitdaging: een lange rit met een elektrische wagen van Maastricht naar Saint-Raphaël (Côte d’Azur). Dankzij de samenwerking met onze twee partners, TotalEnergies en KIA, wordt deze ervaring gefilmd en verwerkt in een video die u de sleutels in handen geeft om een lange reis met een elektrische wagen goed voor te bereiden. U komt er ook in te weten hoe u zo’n traject onderweg het best aanpakt.

Damien Malvetti

Damien Malvetti, redacteur van dit artikel

Damien Malvetti is opgeleid als journalist en gepassioneerd door wagens, technologie en mobiliteit. Hij is verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van link2fleet en beschikt over een uitgebreide kennis van de fleet-sector en elektrische mobiliteit.
Dit artikel gaat over: Vlootbeheer , Brandstof- en energiebeheer

Gelijkaardige artikels

Link2fleet op YouTube

ad Europcar
ad caps