Gepubliceerd op 1 juli 2025 om 15h14
Door Kevin Kersemans

Joris Spigt (Mobility Solutions by D’Ieteren): “Onze markt wordt gestuurd door de wetgeving en de fiscaliteit.”

Op 24 juni jongstleden hield D’Ieteren Automotive zijn D’Ieteren Experience Day. Joris Spigt, hoofd van Mobility Solutions by D’Ieteren, profiteerde daar van de gelegenheid om een stand van zaken over het bedrijf te geven en zijn kijk te geven op enkele actuele ontwikkelingen.

D’Ieteren viert dit jaar zijn 220ste verjaardag. Reden genoeg voor een feestje. Zo kregen deelnemers aan het D’Ieteren Experience Event onder andere de kans om met verschillende iconische voertuigen uit de collectie van de D’Ieteren Gallery te rijden, gaande van een bescheiden Volkswagen Polo uit 1978 of een T2 over de bijzondere XL1 tot een Porsche 912 uit 1967. Maar ook verschillende actuele modellen stonden ter beschikking voor een (korte) testrit.

Anno 2025 is het bedrijf echter veel meer dan een invoerder van auto’s, met activiteiten die zijn opgebouwd rond zes pijlers: “nieuwe en tweedehandse auto’s”, “fietsen” (onder de noemer Lucien), “stedelijke en gedeelde mobiliteit” (Poppy, Taxis Verts en Husk), “innovatie” (Ush en Microlino), “energie” (D’Ieteren Energy, ontstaan uit de fusie van EDI en Go-Solar) en ten slotte “business services”, bestaande uit Volkswagen D’Ieteren Finance, Joule, mbrella en Mobility Solutions by D’Ieteren.

Over PHEV’s

Joris Spigt is directeur van die laatste en liet tijdens de D’Ieteren Experience Day enkele inzichten optekenen, waarvan we in eerste instantie onthouden dat de autosector nood heeft aan duidelijkheid, verwijzend naar het recente PHEV-debacle van de federale regering: “Grote vloten zijn de elektrische weg ingeslagen en zullen daar niet op terugkomen. Zelfstandigen kiezen echter nog vaak genoeg voor PHEV’s; er is dus nog wel een markt voor. De onzekerheid waarmee we maandenlang te kampen hebben gehad, heeft de sector niet geholpen.”

“Of de fiscale gunstregeling voor plug-inhybrides nu verlengd zou worden voor iedereen, of enkel voor zelfstandigen (wat uiteindelijk het geval is, red.), het belangrijkste is dat we weten waar we aan toe zijn. Een productieketen aanpassen gaat niet in drie, vier weken, en bovendien gaat de VW-groep zijn productie niet aanpassen aan de Belgische fiscaliteit. Wij moeten het dus doen met de producten die we hebben. En dat zijn heel veel volledig elektrische modellen, maar ook plug-inhybrides. Die laatste, zeg maar de PHEV’s “2.0”, hebben trouwens heel wat in hun mars: hun elektrische rijbereik van 120 km of meer volstaat om het overgrote deel van de verplaatsingen volledig uitstootvrij af te leggen.”

Over de autoverkoop

“Wanneer we naar alle D’Ieteren-merken samen kijken, dan bedraagt de verhouding fleetverkoop vs. verkoop aan particulieren op dit moment 63 / 37%. Van onze b2b-verkoop is op dit moment zo’n 70% full electric. Laten we echter de lcv’s buiten beschouwing, dan stijgt dat aandeel tot 85%. Wat particuliere klanten betreft, bedraagt de BEV-verkoop daarentegen slechts 5%. In 2024 was dat een beetje meer, maar sinds het wegvallen van de Vlaamse subsidies is de particulier ook minder geneigd om te kiezen voor een EV. Onze markt wordt dus duidelijk gestuurd door de wetgeving en de fiscaliteit.”

Wat de automarkt in zijn geheel betreft, verwachten ze bij D’Ieteren dat die in België voor de komende jaren “veeleer rond de 400.000 voertuigen zal draaien in plaats van de 500.000 tot zelfs 550.000 die we ooit gekend hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat die tijd niet meer terugkomt. Autobezit vermindert, we gaan meer naar autogebruik.”

Over de shift van autobezit naar autogebruik

Niet voor niks dus dat D’Ieteren sinds 2018 investeert in andere mobiliteitsdiensten, waaronder de autodeeldienst Poppy, die naar verluidt sinds een jaar of twee eindelijk rendabel is. “Maand na maand zien we het aantal Poppy-ritten stijgen. Ook de ritten met lcv’s nemen exponentieel toe. Die vloot gaan we dan ook uitbreiden, onder andere dankzij partnerships met bijvoorbeeld Brico om deze voertuigen te plaatsen, aangezien er in Brussel geen freefloating is voor bestelwagens.”

“Daarnaast hebben we met My Pop nu ook een maandelijkse abonnementsformule waarmee bedrijven een auto tijdelijk kunnen huren. Het abonnement kunnen ze op elk moment stopzetten. Ideaal dus als ze bijvoorbeeld een inloopwagen nodig hebben voor een nieuwe werknemer.”

“We hebben het geluk dat D’Ieteren een goed draaiend bedrijf is en we dus dergelijke investeringen kunnen doen die maken dat we vaak een pioniersrol vervullen. Kijk maar naar Ush, dat op dit moment actief is in de haven van Antwerpen met twee op afstand bestuurde voertuigen. Een dienst die we graag zouden uitbreiden naar elektrische Poppy-voertuigen, maar het is niet makkelijk om de nodige vergunningen te bekomen. Dat toont nog maar eens aan dat onze business wordt geregeld door de wetgeving, wat vooruitgang soms stremt.”

Kevin Kersemans

Kevin Kersemans, redacteur van dit artikel

Kevin Kersemans is autojournalist met al enkele decennia ervaring op de teller. Zijn passie voor auto's en alles op wielen heeft hij al van kindsbeen af. Voor link2fleet volgt hij vooral de auto-actualiteit en test hij nieuwe modellen.
Dit artikel gaat over: Invoerders & Constructeurs , News , Mobiliteit

Gelijkaardige artikels

Link2fleet op YouTube

ad Europcar
ad caps